Fibromyalgie en tenderpoints
Fibromyalgie en tenderpoints
Fibromyalgie is een vervelend pijnsyndroom. Mensen met fibromyalgie ervaren pijn over het hele lichaam. Vaak gepaard met vermoeidheid.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat er 18 pijnpunten of tenderpoints kan vaststellen. De zones van de tenderpoints kan je terugvinden op de afbeelding. Deze drukpunten zijn inmiddels internationaal bepaald om tot de diagnose van fibromyalgie te komen. De klachten met betrekking tot de drukpunten moeten langer dan 3 maanden aanhouden om van fibromyalgie te kunnen spreken. Vaak duurt het nog veel langer eer men tot bij deze diagnose komt. De lijdensweg ernaar toe is zwaar en vaak eenzaam. De onderzoeken laat je uitvoeren bij een reumatoloog.
Verwar tenderpoints niet met triggerpoints.
Triggerpoints zijn spierknopen die maar pijn doen indien er een druk wordt op uitgevoerd. De pijn is dan lokaal en straalt niet uit naar andere locaties. Triggerpoints komen vaak voor na overbelasting van de spieren met gevolg van verkramping of verharding.
Tenderpoints kunnen reeds pijn doen bij hele lichte druk of beweging, stralen uit naar andere delen en kunnen veelvuldig aanwezig zijn. Naast de 18 tenderpoints kunnen er nog meer aanwezig zijn.
De oorzaak van fibromyalgie is nog niet bekend.* Er zijn geen afwijkingen of ontstekingen die kunnen vastgesteld worden. Mogelijk word een abnormale pijnverwerking in het centrale zenuwstelsel als oorzaak vermoed en loop er dus iets fout tussen hersenen, spieren en bepaalde stoffen die de spieren aansturen. Omgevingsfactoren, sociale en psychologische kunnen ook een rol spelen in het ontstaan en aanhouden van fibromyalgie.
Naast pijn ter hoogte en uitstralende pijn van de tenderpoints en vermoeidheid zijn er vaak nog een hele lijst andere klachten:
- Prikkelbare darm
- Hoofdpijn
- Tintelingen over het hele lichaam
- Opgezwollen gevoel van het lichaam
- Koude handen en voeten
- Hartklachten
- Herhaaldelijk plassen
- Gynaecologische problemen
- Beklemmend gevoel
- Gevoelloosheid
- Gemakkelijk blozen
Deze symptomen kunnen verergeren bij weersveranderingen en stress.
Wanneer je fibromyalgie hebt kan je ook makkelijker last krijgen van concentratieproblemen, angstige of depressieve gevoelens hebben en moeite om nieuwe dingen aan te leren.
Van zodra je een diagnose fibromyalgie hebt, dan sta je daar. Eventuele medicatie zoals sommige antidepressiva heeft effect op je pijnklachten. Of soms helpt ook een geneesmiddel tegen epilepsie. Maar je kan zelf ook meer doen dan enkel medicatie te nemen.
Doe aan lichaamsbeweging want rust roest en dat is bij fibromyalgie ook het geval.
Ondanks je pijn voelt en er bovenop nog erg vermoeid bent is het toch belangrijk te blijven bewegen, binnen jouw grenzen.
De snelheid waarmee spieren aftakelen bij bvb een botbreuk is ook het geval wanneer je jouw spieren niet meer traint. Wandelen, fietsen of spieroefeningen zijn ideaal. Zwemmen is ook aan te raden behalve bij nek- of schouderklachten.
Wanneer je minder gaat bewegen kan het zijn dat je meer pijn gaat ervaren, minder spierkracht hebt en je uithoudingsvermogen ook dat niet meer is wat het eigenlijk zou moeten zijn.
Jouw spieren houden jouw lichaam als het ware bij elkaar. Die moet je dus sterk houden en de enige manier om dit te doen is … beweging. Eventueel onder begeleiding van een kinesitherapeut. Zij kunnen advies op maat geven, sturen en ondersteunen.
Een goede nachtrust is ook belangrijk. Maar wat als je hiermee problemen ervaart, vermijdt dan volgende zaken als koffie, alcohol, lawaai of stress. Een vast slaapritme opbouwen is belangrijk. Op tijd naar bed en niet te lang blijven liggen in de ochtend.
Ook al ben je zo vermoeid zorg dat je juiste voeding opneemt, eet gezond.
Hoe je jouw pijn ervaart is zeer persoonlijk, niemand kan je vertellen wat jij voelt. Deze gewaarwording voel jij alleen. Maar ook gedachten en gevoelens kunnen invloed hebben hoe jij jouw pijn beleeft. Wanneer je negatief omgaat met ongemakken zal je meer pijn ervaren en kan je in een neerwaartse negatieve spiraal belanden. Daarom is een positieve mindset belangrijk naast voldoende beweging.
Steun van je naasten is belangrijk, wanneer je hierin alleen staat is de route zwaar. Wist je dat je ook terecht kan bij de Vlaamse liga voor Fibromyalgie Patiënten? Hier organiseren ze lotgenotensamenkomsten wat fijn is om begrip te vinden en bij wie je gewoon mag zijn wie je bent. Of je kan terecht bij fibromyalgie.be
Om je extra te ondersteunen bij de pijn kan je onze Fibro Flow gebruiken. Hierbij behandel jij jouw tenderpoints of uitstralende zones door middel van een TENS behandeling met Fibro Flow. Deze behandeling zorgt ervoor dat jij de spanning van de spieren kan halen en de pijnsignalen kan blokkeren.
Een behandeling met Fibro Flow:
- zorgt voor minder pijn in je lichaam
- wekt een lichaamseigen pijnstiller op
- blokkeert pijnsignalen naar de hersenen
- zorgt voor minder spanning op de spieren
- zorgt ervoor dat je meer kan bewegen
- voor thuis gebruik
- ten alle tijde beschikbaar wanneer jij het wil
- werkt ontzettend eenvoudig
- heeft geen bijwerkingen
- het gebruik ervan zorgt ervoor dat jij terug meer kan deelnemen aan sociale activiteiten
Fibro Flow is eveneens voorzien van een massage modus en een EMS modus. Hierbij kan jij dus ook genieten van heerlijke massages. Of met de EMS modus je spieren te verstevigen. Ook na een operatie is de EMS modus een fantastisch programma, of tijdens een quarantaine bvb met hoog risico en je helemaal niet ziek bent maar wel in je hok moet blijven. Je kan dan zo je spieren in conditie behouden van thuis uit!
Wil je meer info? Mail dan naar hello@fibroflow.be
So go with the Fibro Flow and just be happy!
Groetjes Caroline!