Wereld fibromyalgie dag 12/05/2021

 

 

Fibromyalgie is een chronische aandoening die vrij vaak voorkomt. Naar schatting heeft 3 tot 5% van de bevolking ermee te maken. Het wordt gekenmerkt door pijn aan de spieren, pezen en gewrichten. De pijn wordt meestal heviger na inactiviteit, overbelasting of blootstelling aan koude. Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn aan bindweefsel (fibro) en spieren (myo), (algie) = pijn.

Fibromyalgie kan je gelijkstellen met algemene klachten zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, neerslachtige gevoelens, hoofdpijn en spierstijfheid. Maar ook verlies van kracht, gevoelig voor ontstekingen, snelle verzuring van het lichaam, traag herstellen na blessure, gevoelig voor koude etc. Een eindeloze waslijst aan lichamelijke klachten dus.

Iedereen heeft wel eens last van pijn, bij griep, overbelasting op verkeerde houding bvb. En dat gaat dan over, alleen wanneer je fibromyalgie hebt gaat dit niet over. En hoe het evolueert kan men ook niet voorspellen. Het is ook vaak bij elke patiënt dan weer anders. Een aandoening met 1000 gezichten zeg maar.

De foto's tonen weer wat jij als buitenstaander ziet en wat de fibromyalgie patiënt voelt. Je ziet dus niets aan de buitenkant, maar de binnenkant voelt als een ware crash.  

In eerste instantie ging men ervanuit dat je fibromyalgie niet ziet, letterlijk dan, want men kon het niet vinden op scans, in bloedresultaten etc. Vele wijten dat het tussen de oren zit. Andere zeggen het niet expliciet maar wijzen het dan weer aan als een opeenstapeling van stress, innerlijke onrust, laag zelfbeeld, hoogsensitiviteit, je onderbewustzijn etc wat allemaal samen ervoor zou zorgen dat je immuniteit verlaagt en je hierdoor die pijn ervaart. Dit komt over alsof je als fibromyalgiepatiënt jouw aandoening helemaal in de hand hebt en met een aantal positiviteit sessies van je pijn vanaf bent. Helaas is het zo simpel niet.

Echter, intussen staat de medische wereld al iets verder. Onderzoekers van het UZ Gent en UGent hebben een nieuwe verklaring voor fybromyalgie. Een verstoorde balans van neurotransmitters in de herseninsula zou niet alleen de chronische pijn verklaren, maar ook andere klachten die met fibromyalgie samenhangen. Volgens het onderzoek is de ziekte niet psychogeen, het zit dus niet tussen de oren, maar heeft het een aantoonbare neurologische oorzaak. Ze vermoeden een genetische aanleg met omgevingsinvloeden als trigger. Bestaande behandelingen zoals kine, slaapadvies en gedragstherapie kunnen de fibromyalgie patiënten helpen om beter met hun klachten om te gaan, helaas doet het de aandoening tot op heden niet genezen. Dankzij het onderzoek en dus met het oog op de herseninsula kan men met nieuwe doelgerichte therapieën waarschijnlijk straks wel de aandoening doen genezen of meer dragelijk maken.

Nog een vergelijking ter verduidelijking: Je kent hoogst waarschijnlijk wel fantoompijn. Vroeger kregen deze patiënten met een geamputeerd been te horen dat men die pijn niet kon ervaren omdat dat been er niet meer was. Nu is fantoompijn erkend als een duidelijk pijnsyndroom. Net zoals bij mensen met fantoompijn functioneert het pijnverwerkingsmechanisme van fibromyalgiepatiënten niet meer zoals het moet zijn. Hierdoor blijven ze pijn ervaren, ook al is de pijnveroorzaker al lang verdwenen.

Wil je meer info weten over het onderzoek: uzgent of eoswetenschap

En intussen roeien we met de riemen die we hebben. Doseren we onze dagen en genieten we van de kleine dingen. Samen met de Fibro Flow om onze pijn te behandelen. Dankzij de Fibro Flow TENS behandeling kunnen we de spanning op de spieren en lichamelijke pijn aanzienlijk verminderen en dat op momenten wanneer wij dat willen!

Veel liefs en nog een fijne wereld fibromyalgie dag! 

Caroline x

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd